måndag 13 oktober 2008

"OPERATION B"

Nu har vi bott här i Västerås i en och en halv månad. Vi saknar vår familj där nere i Skåne massvis förstås. Installationen här uppe var riktigt smidig ändå, vi fann oss till rätta omedelbums. Vi har tokmycket att göra just nu med plugg och jobb dock.

Idag sjösatte vi OPERATION B. Nu ska vi äntligen ta oss i kragen och banta våra stackars groteskt överviktiga kissemånsar. Det är bara Elsa som är normalhullig av dem, de andra har sakta men säkert blivit nästintill ohälsosamt feta. Processen kommer att gå till på så sätt att fetknopparna ska få sitt vanliga krubb utportionerat tre gånger om dagen. Vi ska börja med att testa ge tjockisarna 75% av vad de brukar tugga i sig. Elsa ska få sova med oss i sovrummet och få fri tillgång på käk om nätterna. Kontrollvägning ska ske en gång i veckan, på söndagar. Tanken är att de sakta men säkert ska gå ner i vikt, de ska absolut inte chockbantas.

Så här illa ser det ut nu:
Katt: mål/dagsvikt
Silly: 3,5 kg/4,5 kg
Rådis: 3,5 kg/5,1 kg
Bimsie: 4,0 kg/5,5 kg
Elsa: -/3,6 kg

Just det, skrutteråttan. Nu är det slutsvullat, hädanefter är det slanka linjen som gäller!


Tips eller tankar om kattbantning mottages tacksamt! Detta är första gången jag ger mig in på ett sånt här projekt. Fortsättning följer...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med bantning är verkligen inga enkla saker! Vi har sedan vår Nora chockökade i vikt efter sin kastrering för två år sedan försökt att ha en strikt mathållning. Maten vägs noggrant upp på morgonen och fördelas i portioner över dagen.

Problemet är bara att hon inte tolererar den lilla mängd hon får, utan skriker sig hes för att få mera. Till slut är det någon (oftast husse) som ger med sig, och det blir 1-2 små portioner till.

Hennes "hängmage" är nog omöjlig att bli kvitt, men jag tänker att så länge hon inte är bred över ryggen är det OK. Jag tror hon väger 4,2-4,5 kg och då är hon inte av den minsta cornishtypen.

Det är svårt när man har flera katter, för Nora nallar gärna av Gretas mat, och Greta protesterar tyvärr inte.

Men lycka till!! Det ska bli intressant att följa bantningen :)

Lena sa...

Åh, tack så hemskt mycket Anna-Stina för din snabba och fina kommentar!
Vi räknar med att PROJEKT B innebär en rejäl utmaning. Jag fasar både för hur tjejerna kommer att reagera och för den stora arbetsinsatsen från husses och min sida. Men för deras skull måste vi bita ihop och ta tag i problemet!

Det kanske är en bättre lösning att ge dem fler mål än tre/dag. Har ni kört både med torrfoder och blötmat? Våra chicks rynkar bara på nosen åt blötmat.

Det är så himla roligt att få resons av dig! :) Jag ska försöka vara lite duktigare med uppdateringarna!

Jag älskar för övrigt att besöka din blogg och beundra dina fantastiskt fina bilder - även om jag är tokdålig på att kommentera ;)

Anonym sa...

Hej Lena! Vi kör bara med torrfoder, eftersom det känns lättare att hålla koll på mängden då, och det sägs att tänderna blir bättre av torrt än av blött.

Jag måste pinsamt nog berätta att våra katter sedan i somras (semestertider) har vant sig vid att få mat mitt i natten (av husse som var vaken då)! Så varje tidig morgon runt 4-5-tiden börjar de härja för att få mat! Mindre roligt när man ska upp och jobba sedan. Men det verkar omöjligt att vänja av dem, de håller på (hoppar på oss, biter, jamar) tills någon går upp och ger dem några smulor.

Så får de mat igen vid 6-tiden och sedan vid halv 8. Sedan får de när vi kommer hem vid 17-tiden och så fortsätter det i små portioner tills den uppvägda maten är slut.

Vi ger dem 45 gram var (RC Sterilized) per dag plus lite extra när de nu tigger. Vi är så dåliga på kattuppfostran - jag vet! :-/

Tack för din snälla kommentar :)

Lena sa...

Hihi, ja vad gör man inte för sina "små" älskade hjärtegryn :) Det är sannerligen ett projekt som heter duga, det här med kattbantning. Det gäller verkligen att planera tiden.
Nu har det ju bara gått några dagar för oss, men just nu är vi nästan lite oroliga för att tjejerna får i sig för litet och minskar i vikt för snabbt!